İnşaat sektörüne özel ERP ler de Ana Veri “İmalat Pozu” dur.
Firma hafızasını oluşturmak istiyorsanız, önce temel veri olan “poz” u kontrol altına almalı, ona bir hüviyet vermelisiniz. Biz Poz’a CSI sistemine göre bir kodu veriyoruz. İlk 6 karakteri CSI’a göre alır.

 

CSI Poz kütükleri kodlama Sistemi.docx
CSI Poz Kütükleri.xlsx


Poz’un Açıklaması, birimi, miktarı, mahal olarak adresi (blok, kat, mahal tipi, imalat grubu), birim fiyatı (Malzeme, işçilik, genel gider), imalat adam saat değeri ile İnşaat Sektörü ERP sisteminin temel verisidir.
                                                 
O poz 3D modelden bu mahal adresi ile birlikte “Metraj modülüne” gelir.
O poz İnşaat Sektörü ERP sisteminin tüm modüllerinde bu özellikleri ile yer alır ve ilgili modülün ona yüklediği özel bilgiler ile donanır.
                                                   

Birim Fiyat Kütüğü Örneği.mp4

 

“Tek Tuş” 1 nolu işlem ile Keşifte yerini alır. Burada P6 aktivitelerinin daha anlamlı olabilmesi için Detay Gr, Code, gibi WBS oluşumuna uygun imalat grubu bölümlerine atanır.

 

Ana Veri İmalat Pozunun Keşifteki Yeri .mp4


Bir İnşaat Yönetim ERP sinde ana  veri olan pozlar, tüm modüllerde bu özellikleri ile yer alır. Temel özellikleri değişmez, yalnızca o modül içindeki görevleri değişir.

Avinal ERP de Metraj modülünde, Keşif, Aktivite Analizleri, İmalat Tespit, Hakediş, Bütçe gibi ANA modüllerde yer alan poz verisi aynıdır. Modülün işlevine göre Primaveradan gelen zaman verisi ile donanarak raporlar oluşturur, aynı zamanda son durumla ilgili olarak Primaverayı gerçekleşmeler konusunda hem aktiviteler hem de kaynaklar detayında “Tek Tuş” ile beslerler.

Primaveradaki F9 hesaplama tuşundan sonrada tüm zamansal verileri tekrar ERP nin tüm modüllerindeki raporlarda kullanılacak biçimde ilgili modüllere taşırlar.

YANİ, Avinal ERP modülleri ile Primavera arasındaki veri transferi çift yönlüdür.
Biz Primaverayı açmadan veri tabanına gerekli verileri aktarır ve gereken zamansal veriyi Avinal ERP ye alırız.

Bütün bu detayları, “Tek Tuş İşlemlerinde” kısaca seslendirilmiş dosyalarda  veya video lar ile özetlemeye çalışacağım.