İMALAT TESPİT


“İmalat Tespit” 
Modülü, “İnşaat Proje Yönetim ERP” sistemlerinde olması gereken en hayati modüllerden biridir.

Düşünün, binlerce poz ve bu pozlardan oluşmuş 0nbinlerce mahal metrajınız var. (Mesela Örnek iş’e ait metrajımızda ve keşfimizde “
160600 mahal bazında metraj ve 11244 adet imalat pozu var” demiştik.

İlgili iş’e ait “İmalat Tespit”  Modülümüzde de aynı sayıda “160600 mahal bazında metraj ve 11244 adet imalat pozu”
Grup, Mahal, Ait olduğu Aktivite, 2.Keşif Miktarı, detay grubu, imalatların sorumlu taşeronu
bilgisi ile birlikte yer almaktadır.
ÜSTELİK bu binlerce veri, metraj modülünde olduğu gibi, buraya ELLE GİRİLMEMİŞ, AKTİVİTE ANALİZLERİNDEN “Tek Tuş” ile bu modüle aktarılmıştır.

Hakediş oluşturmak için,
hangi zaman diliminde, hangi imalatlarda hangi yüzdelerde ilerleme olduğuna ihtiyacımız yok mu?
P6 İş Programındaki ilerlemeleri tespit etmek için, Kaynakların ve Aktivitelerin gerçekleşmelerini nasıl güncelliyeceğiz, veya hesap edeceğiz?

Görelim;                                                      
“Avinal ERP-İmalat Tespit Yapılması.mp4”

Evet arkadaşlar, biz bu örnekte gördüğünüz gibi, tüm imalatlardaki gerçekleşmelerde tarafımızdan “Androit Tabletlerde” tarafımızdan oluşturulmuş PDF uzantılı kat planları üzerinden %99,9 doğrulukta tespit edilebilmektedir.

"Androit Tablet ile İmalat Tespit Yapılması"


Diğer bir yol ise, 3D IFC model ile katları gezerken Windows tabletler ile yapılabilmektedir.


 “3D IFC Dosyalar ile İmalat Tespit Yapılması .mp4”


Dikkatinizi çekmek isterim ki;


* PDF veya IFC dosyalar ile gerçekleşmeler girilince; ( 10 Nolu işlem)   ile  Aktivite Analizlerini, kaynak ve aktivite bazında GÜNCELLEMİŞ.
* Aktivite Analizleri de (5 Nolu İşlem) ile Primavera yı güncellemiştir.

 

İnşaat Projelerinde, İş Programı uygulamalarının yetersiz kalmasının en büyük nedeni, CPM Programı içinde girilmesi gereken verilerin çok fazla olması ve her değişiklikte bu verilerin güncellemelerinde karşılaşılan zorluklardır. Genel olarak yetersiz planlamaların temel sebebini gerekli veriye  ulaşamamak olarak tarifleyebiliriz..

Aslında CPM Programında gerekli veri, o iş’in olmazsa olmazı olan Keşif’e gömülüdür. Bir algoritma ve uygun bir yazılım yardımı ile bu verinin CPM programına aktarımının sağlanması işin veri hamallığını çözmüş olacak ve Planlama Profesyonelini  gerçek işi ile baş başa bırakacaktır.


Her inşaat projesinde, işi miktarsal ve parasal olarak tarifleyen bir keşif bulunmaktadır. 

Bir inşaat keşfinde her imalat; Poz’u  , açıklaması, miktarı, birim fiyatı ve yeri (yeşil defteri)  verileri ile  tanımlanmaktadır.


Daha anlaşılır bir keşif için İmalatları  binalara göre gruplamak,  imalatları benzer niteliklerine göre kodlayarak sınıflandırmak da gerekebilir.


Bu keşifteki her imalatın da gerek parasal, gerek miktarsal değerleri ve de mahal bilgileri  ile bu iş’e ait CPM Programındaki aktivitelerin kaynaklarında yer alması gerekmektedir.  Aksi taktirde, o iş programı eksiktir ve muhtemelen yetersizdir.


Diğer bir deyişle; Bir İnşaat keşfini meydana getiren veriler ile O inşaata ait CPM Programının içeriğindeki veriler aynı olmalıdır. Yalnızca formatları farklıdır.

 

- Aktivitelerin parasal tutarı, keşfin parasal tutarına eşit olmalıdır.  
- Eğer yapılacak imalatlar Aktivitelerin 1.seviye kaynağı olarak atandı ise bunların miktarsal ve parasal değeri keşifteki imalatların parasal ve miktarsal değerine eşit olmalıdır.

Keşif ile CPM programının aynı veriyi değişik formatta  da olsa bulundurması gerekliliğinden  hareketle bu aktarımı sağlayacak bir Algoritma arayışı bu  çalışmayı başlatmış ve İnşaat sektörüne özel bir ERP sistemi içinde çözümü şekillendirmiştir.

  
İnşaat Projelerinin Yönetiminde en önemli nokta doğru planlamadır. Bir projede planlama yapıldığından bahsedebilmek içinde;
  
-O şantiyedeki tüm sorumlu ve ekiplerin günlük veya haftalık iş emirlerini, kullanılan CPM programından alarak  hareket ettiklerini

-Yürütülen işlerin gerçekleşme bilgileri  ile CPM programını düzenli olarak güncellediklerini  ve tüm inşai hareketlerinde bu planlama doğrultusunda gerçekleştirildiğini düşünmek gerekir.

 

CPM programlarından beklenen işlevleri ve kurgulanmalarını da; ERP sistemlerinin oluşmadığı zamanlar  öncesi ve sonrası diye ayırmak gerekmektedir. Veri paylaşımının ve erişiminin olmadığı zamanlarda, CPM programlarından beklentiler yüksek olmuştur.


ERP öncesi zamanlarda, CPM programları “Bütçeleme, Gelir gider tabloları oluşturma, kaynak dağılım, satın alma kararları” gibi işlevlerin de  çözüm aracı olarak düşünülmüştür.  

Aslında bir CPM programı yalnızca; aktivitelerin, imalatların öncelik ve zamansal boyutunu, ilgili birimlere raporlayarak işin  doğru yürütülmesine yardımcı olan bir planlama ve yürütme aracıdır.  Aktivite ve imalatların bu zamansal boyutu, ERP Sisteminin diğer modüllerinin de ihtiyaç duyduğu“zamansal” veridir. Bu bilgi doğrultusunda miktarsal ve parasal değerleri bilinen verilere “zamansal” boyutta eklenerek ERP nin  diğer modüllerinde“Bütçeleme, Gelir gider tabloları oluşturma, kaynak dağılım, satın alma kararları”  gibi işlevlerin doğru yapılması sağlanabilir.


Günümüzde, özellikle İnşaat Uygulamalarında, CPM program ve çözümlerini “İnşaat veri Yönetim” sistemi olan ERP sistemleri dışında düşünmek mümkün değildir.


Günümüzde, özellikle İnşaat Uygulamalarında, CPM program ve çözümlerini “İnşaat veri Yönetim” sistemi olan ERP sistemleri dışında düşünmek mümkün değildir.